Erasmus+ K229 “Small Green Steps for Stopping Huge Climate Changes” susitikimas Solnoke, Vengrijoje

2022 m. rugsėjo 26 – spalio 1d. Dainų progimnazijos komanda – mokytojos Aušra Ramanauskienė ir Indrė Šerpytienė bei penki 8b klasės mokiniai (Gabija Krapikaitė, Mantė Čeliauskaitė, Kotryna Markovaitė, Rokas Zelba ir Juras Ramanauskas) – vykdė Erasmus + projekto „Small Green Steps For Huge Climate Changes“ (2020-1-FR01-KA229-079740_5) veiklas Solnoko mieste, Vengrijoje.

Projekto dalyviai buvo supažindinti su šalies šeimininkės mokykla - Verseghny gimnazija, Solnoko miestu naudojant Metaverse išmaniąja programėle, Vengrijos mokymo(si) sistema bei šalies kultūra. Drauge su mokiniais iš Prancūzijos, Turkijos, Kipro, Vengrijos ir Portugalijos lietuvaičiai skaitė pranešimus apie karščio bangos įtaką vandens telkiniams mūsų šalyje ir Baltijos regione. Buvo aptartos, diskutuotos vandens ištekliams kylančios grėsmės įvairiose Europos šalyse, ieškota vandens tausojimo būdų. Mokiniai aktyviai dirbo komandose Padlet platformoje ir pristatė darbus apie vandens stokos žalą šalių agrokultūrai ir ekonomikai. Taip pat vaikai sukūrė svarbiausių sėklų katalogą. Kiekviena šalis partnerė atsivežė po 5 sėklas su detaliais aprašymais ir nuotraukomis, sėklos buvo sudėtos į specialią dėžutę ir saugomos ateitiems kartoms. Upės Tisos valymo įrenginių centre stebėjome iš arti procesus, kaip upė yra valoma nuo šiukšlių, kur po to jos keliauja, sužinojome apie antrinių žaliavų panaudojimo galimybes. Likome sužavėti moderniu Eko centru. Vykusioje edukacijoje projekto dalyviai buvo supažindinti su unikalia Tisos upės baseino ir ežero augmenija ir gyvūnija. Visus nudžiugino kelionė laiveliais upe Tisa.

Vykome į žaliąjį Besenyszok kaimą, kur meras supažindino su vietovės šildymo sistema, iš arti išvydome kaip veikia geoterminiai šilumos siurbliai, kaip saulės kolektoriais gaminama energija. Entuziastingai nusiteikę dalyvavome ir piešimo gamtosaugine tematika edukacijoje. Taip pat išbandėme Vengrijos lanko šaudymo, ieties metimo veiklas, mokėmės užkurti ugnį titnagu, kepti tradicinius paplotėlius. Spėjome apžiūrėti ir Budapeštą, grožėjomės Budos pilimi, Šv. Motiejaus bažnyčia bei didinga Dunojaus upe.

Grįžome kupini įspūdžių ir laukiame projekto dalyvių Lietuvoje.

Autorius:
Aušra Ramanauskienė

Nuotraukos:
Aušra Ramanauskienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas