Projektinis susitikimas Aveire, Portugalijoje. Kūrybiškas ir mokslinis požiūris į mitologiją – Erasmus+ projektas. “From Mythos to Logos. Educational Approaches to the European folk Myths and Legends ”

2019 m. gegužės mėnesį įvyko jau trečiasis tarptautinio projekto „From Mythos to Logos. Educational Approaches to the European folk Myths and Legends“ dalyvių susitikimas. Šį kartą veiklos vyko Portugalijoje, Aveiro mieste.  Šiaulių Dainų progimnazijai atstovavo penki septintokai – Mingailė Alijošiūtė, Eglė Gedminaitė, Einaras Nevulis, Jogaila Niktavičius ir Vilius Mažeika – bei mokytojos Aistė Kavanauskaitė Lukšė ir Ramūnė Gedminienė. Mobilumo veikloje susitiko mokyklų bendruomenių atstovai iš Graikijos, Lenkijos, Italijos, Portugalijos, Rumunijos bei Lietuvos.  

 Projekto dalyviai šiltai buvo sutikti Aveiro mieste Dr. Mario Sacramento mokykloje. Direktoriaus pavaduotojas Miguelis Carrasqueira  pristatė kolektyvą, aprodė neseniai renovuotą didžiulį mokyklos pastatą, kuriame mokosi daugiau nei 1000 mokinių.  

 Kiekvienos mokyklos atstovų grupė buvo paruošusi namų darbus – pristatė savo šalies mitus. Jie pasakojo mitus apie vietas, kuriose vaidenasi, o pagrindiniai veikėjai – šaltos bejausmės būtybės. Vienas iš projekto tikslų – moksliškai ir šiuolaikiškai pažvelgti į mitus, todėl pristatymai buvo labai originalūs ir stebinantys – nuo ekskursijų  iki dainų kūrimo ir net patiekalų receptų. Dainų progimnazijos komanda pristatė keletą Lietuvos vietų, kuriose, pasak legendų, vaidenasi. Tai Joniškėlio, Pakruojo, Verkių, Medininkų dvarai, mokleiviai  parengė tų vietų žemėlapį. 

Kitą susitikimo dieną buvo suformuotos tarptautinės mokinių komandos. Jos kūrė bendrą mitą, kuriame susitiko mitinės būtybės iš visų projekte dalyvaujančių valstybių. Buvo džiugu stebėti, kokie išradingi bei kūrybingi dalyviai – jie kurdami ne tik apkeliavo Europą ir akcentavo draugystę, pasiaukojimą, bendrumo jausmą, bet ir iliustravo esmines mito scenas. 

Mokytojai aptarė jau įvykdytas ir būsimas projekto veiklas. Projekto komanda yra sukūrusi internetinį tinklalapį, kuriame yra aprašomos veiklos, darbai, sukurti produktai. Per dvejus projekto metus bus sukurti įvairių pamokų planai, kuriais galės naudoti visi Europos mokytojai. Pamokų planai skirti mitologijos temoms nagrinėti įvairiais aspektais. Tinkalapis –  http://www.mythlogo.pro-linuxpl.com/ 

 Mokymo(si) veiklų metu projekto dalyviai ne tik aktyviai dirbo, bet ir džiaugėsi turininga kultūrine programa. Aveiras dar yra vadinamas Portugalijos Venecija, nes jame driekiasi vaizdingų kanalų tinklas, jais plaukioja spalvingos valtys, vadinamos moliceiromis. Nuotaikingas pasiplaukiojimas nuovargį kaip ranka nubraukė. Coimbra, kurioje taip pat apsilankė dalyviai, garsėja trečiu pagal senumą universitetu Europoje. Miestas įsikūręs ant kalvos.  Nuostabus senamiestis ir siauros gatvelės sužavėjo autentiška architektūra, o universiteto kiemas ir biblioteka mintyse nukėlė į viduramžius.  

Dainiečiai per mobilumo veiklų savaitę aktyviai bendravo su kitų šalių mokiniais, stiprino anglų kalbos žinias, pažino kitų kultūrų išskirtinumą. Kitas susitikimas įvyks spalio mėnesį Rumunijoje.  

Projekto koordinatorė Ramūnė Gedminienė 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas