Šiaulių Dainų progimnazijoje viešėjo Nordplus Junior „Inspired by STEAM - question like a scientist, design like a technologist, create like an artist!“ projekto partneriai iš Suomijos

Gegužės 28 – birželio 2 dienomis į svečius atvyko gausi Nordplus Junior projekto partnerių komanda iš Lauttasaari yhteiskoulu, Helsinkio. Net dvidešimties Suomijos moksleivių laukė įdomi ir turininga savaitė – jų su nekantrumu laukė dvidešimt mūsų progimnazijos 6-8 klasių mokinių. Projekto dalyvių susitikimas prasidėjo nuo ankstaus pirmadienio ryto, šurmuliuojant progimnazijos erdvėse. Svečius pasitiko progimnazijos direktorė Asta Vaičiūnienė. Direktorė pasidžiaugė projekto dalyvių bendryste, veiklų prasmingumu ir palinkėjo sklandaus, smagaus darbo. Mokiniai dalyvavo įvairiose Dainų progimnazijos organizuotose STEAM veiklose - „3D ir elektronikos pasaulis“, „VEX IQ TECH“, „MICROBIT TECH“, „LEGO MINDSTORMS robotika“ (mokytojos J. Kaupienė, K. Juodiekienė).

Kitą dieną projekto dalyviai buvo pakviesti dalyvauti ledų gamybos veikloje (mokytoja G. Petronaitienė). Naudojant progimnazijos ledų gaminimo aparatą buvo pasiūlyta sukurti savo ledų skonius. Su jauduliu ir nekantrumu projekto dalyviai leidosi į šaldytų skanėstų gaminimo nuotykį. Ši praktinė patirtis leido jiems ne tik pamatyti ledų gamybos procesą, bet ir paskatino atskleisti savo kūrybiškumą eksperimentuojant su įvairiais ingredientais. Vaikų sugalvoti skonių deriniai, eksperimentai sukėlė daug teigiamų emocijų, juoko bei šurmulio. Į dar vieną įtraukią edukaciją – unikalaus suvenyro kūrimą, naudojant modelino molį buvo pakviesti dalyviai (mokytoja S. Motuzaitė Jurienė). Puiki, turininga veikla padėjo atsiskleisti projekto dalyvių kūrybiškumui. Rezultatai buvo labai išraiškingi, atspindintys mokinių individualumą ir meninę nuojautą.

Kitomis viešnagės dienomis projekto dalyviai lankėsi Energetikos ir technikos muziejuje, interaktyvioje edukacijoje Virsmo salėje, dalyviai stebėjo mažosios ir dviejų didžiųjų Teslų demonstraciją, - sugrojimą žaibais. Mokiniai eksponatą - instrumentą galėjo išbandyti patys. Teminėje ekskursijoje mokiniai sužinoję apie energijos gamybą – saulės, vėjo, vandens ir branduolinę energetiką – kaip veikia generatorius bei apie tokius energijos gamybos būdus kaip triboelektrika ir pjezoelektrika, visa tai išbandė praktiškai.

Taip pat, dalyviai dalyvavo inžinerinėse dirbtuvėse „Ateities miestas“ Šiaulių techninės kūrybos centre. Mokinių komandos kūrė tvarius ateities miestus pagal nurodytus kriterijus – miestai turėjo būti draugiški aplinkai, su atsinaujinančiais energijos šaltiniais ir teikiantys džiaugsmą jų gyventojams. Šios STEAM veiklos paskatino kūrybiškai ir kritiškai mąstyti bei tapti aktyviais tvarios ateities kūrėjais.

Projekto dalyviai ne tik dalyvavo įvairiose STEAM veiklose ir dirbtuvėse, tačiau buvo skatinami kartu leisti laisvalaikį, kuris buvo įtraukus ir turiningas – Dainų progimnazijos mokiniai supažindino svečius su Šiaulių miestu bei lankytinomis vietomis, pakvietė į boulingo turnyrą, bei vakarą laisvalaikio ir pramogų erdvėje. Draugiška projekto komanda gamino spragėsius, įvairiaspalvę cukraus vatą, šoko, žiūrėjo filmą, žaidė įvairius žaidimus. Smagios ir įtraukios veiklos suteikė daug džiaugsmo, pozityvių emocijų bei sustiprino draugystę.

Pakutinę projekto susitikimo dieną mokiniai Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos Botanikos sode dalyvavo „Skautai kiekvienam“, ne tik susipažino kaip galima panaudoti įvairius buityje pasitaikančius daiktus žygio ar iškylos metu, sužinojo ugnies užkūrimo būdus, bet ir išbandė praktiškai. Susikūrė laužą, kepė dešreles, mėgavosi keptais zefyrais. Aptarę visos savaitės veiklas, pasidžiaugę saulės spinduliais bei nuostabiais sodo žiedais, atsisveikino su savo draugais iš Helsinkio.

Savaitės veiklos puikiai atliepė šio projekto pagrindines idėjas ir tikslus – domėtis, analizuoti, konstruoti, kurti, atrasti bei tuo pačiu stiprinti projekto komandos bendrystę - tarpasmeninių ryšių stiprinimas, tarpkultūrinis supratimas, tolerancija ir neformalus mokymasis. Taip buvo sukurta pozityvi ir draugiška projekto atmosfera su daug įspūdžių, juoko, gerų emocijų ir vertingos patirties. Esame tikri, kad tarp projekto dalyvių užsimezgusi draugystė bus tvari ir puoselėjama dar ilgai.

Autorius:
Kristina Bliūdžiuvienė

Nuotraukos:
Kristina Bliūdžiuvienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas