Viktorina-diskusija ,,GEGUŽĖS 9 diena – EUROPOS DIENA. Prancūzų kalba ir Prancūzija Europos Sąjungoje“

  • Paskelbta: 2024-05-09
  • Kategorija: Renginiai

Minint Europos dieną, Šiaulių Dainų progimnazijoje vykdo įvairios veiklos, kurių metu mokiniai įrodė, kad yra tikri europiečiai, turintys žinių apie Europos Sąjungą. Viena iš veiklų - skyriaus vedėjos, prancūzų kalbos mokytojos Laimos Zeringienės organizuota viktorina-diskusija ,, GEGUŽĖS 9 diena – EUROPOS DIENA. Prancūzų kalba ir Prancūzija Europos Sąjungoje“.  

Jos metu mokiniai, dirbdami komandose, pakartojo ir praplėtė žinias apie ES institucijas, kurios įsikūrusios 3 pagrindinėse ES sostinėse: Briuselyje, Strasbūre ir Liuksemburge. Dauguma mokinių jau žinojo, kad pagrindinės ES institucijų darbo kalbos – tai anglų, vokiečių ir prancūzų. Mokiniai sužinojo, kad prancūzų kalba pasaulyje gimtoji yra 125 milijonams pasaulio gyventojų, o kaip antrąją kalbą ją vartoja apie 200 milijonų gyventojų. 17–19 a. prancūzų kalba buvo vyraujanti diplomatijos kalba ir dabar  laikoma populiariausia tarptautine kalba. Mokiniai nustebo, kad Eifelio bokštas sveria 10 000 tonų, o jo 330 m. aukštis kinta keliais centimetrais skirtingais metų laikais. Prancūzija – kultūros lopšys, padovanojęs garsius rašytojus ir dailininkus. Prancūzijoje išrasta oro balionas, pieštukas, degtukai, siuvamoji mašina,  aspirinas,  sausasis valymas,  lustinė kortelė, greitpuodis ir kt. Mokiniams buvo įdomu, kad greituoju traukiniu Eurotuneliu, nutiestu per Lamanšo sąsiaurį, iš Paryžiaus į Londoną galima nuvykti per 2 val. 20 min., kad Prancūzijoje gaminama net 2 300 sūrio rūšių ir priskaičiuojama 45 000 pilių...

Kadangi Šiaulių Dainų progimnazijai suteikta Erasmus akreditacija ir  įgyvendinamas tarptautinis Erasmus+ akredituotas projektą, mokiniams priminta, kad Erasmus+ projektai pavadinti Nyderlandų dvasininko, vieno garsiausių humanistų, filosofo bei teologijos mokslų daktaro Erazmo Roterdamiečio vardu, visgi tai yra ir anglų kalba akronimas ( European Community Action Scheme for Mobility of University Students). Mokiniai viktorinos-diskusijos metu taip pat prisiminė pagrindines Europos Sąjungos vertybes, kurios simbolizuojamos ES vėliavoje – tai Europos tautų vienybė, solidarumas ir darna.

 Laima Zeringienė, Pagrindinio ugdymo ir pagalbos mokiniui skyriaus vedėjos, prancūzų kalbos mokytojos

Autorius:
Laima Zeringienė

Nuotraukos:
Laima Zeringiene

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas