Vaikų ir Jaunimo meno festivalis „Alfa karta x 6“. Kūrybinės kino dirbtuvės „Atrask save kine“ su dokumentinių filmų režisiere Marija Stonyte

  • Paskelbta: 2023-11-24
  • Kategorija: Renginiai

2023 m. spalio 20 dieną Šiaulių Dainų progimnazijoje įsibėgėjo vaikų ir jaunimo meno festivalis „Alfa karta x 6“. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.  Viena iš veiklų – kūrybinės kino dirbtuvės „Atrask save kine“. Dokumentinių filmų režisierė Marija Stonytė vedė  edukaciją-paskaitą „Dokumentinis kinas: provokacija ir žaidimas“.

Režisierė Marija Stonytė baigė Skalvijos kino akademiją, Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje studijavo vaizdo režisūrą, o stažavosi Portugalijoje, kino mokykloje Escola Superior Artistica do Porto, buvo vertinimo komisijos narė tarptautiniame San Sebastiano kino festivalyje, Film Student‘s Meeting 2014 programoje. Režisierė sukūrė trumpametražių vaidybinių ir dokumentinių filmų, apdovanotų Lietuvos ir užsienio kino festivaliuose. Šiuo metu M.Stonytė dėsto kino režisūrą kino mokykloje „Youngblood“ ir Meno Avilio organizuojamose programose „Moving cinema“ ir “Dideli Maži ekranai”, Meno avilio kursuose suaugusiems ir Všį “Kinometras” rengiamuose kursuose. Taip pat moderuoja kino filmų diskusijas su pradinių klasių mokiniais ir gimnazistais Skalvijos kino akademijos projekte “Mokausi iš kino”. Be to, režisierė Marija Stonytė – kino stovyklų vaikams “Dominyko atostogos” ir “Kūrybos inovacijos” dėstytoja ir vadovė, “IDFAcademy’2016” ir “IDFAcademy Summer School 2018” dalyvė.

2017 m. Lietuvos Kultūros ministerija suteikė Marijai Stonytei Jaunojo menininko premiją už pastarųjų trejų metų kūrybą, gerai įvertintą profesionalių meno vertintojų ir sulaukusią visuomenės pripažinimo. Režisierė yra pristačiusi savo sukurtus filmu Ispanijoje, Airijoje, Čekijoje, Suomijoje, Lietuvoje, Kroatijoje, Kinijoje. 2019 m. kino forume Scanorama filmas “Vienas gyvenimas” pripažintas geriausiu lietuvišku trumpametražiu filmu. Sidabrinės Gervės kiaušinis už geriausią metų studentišką filmą 2017 m. , 2010 m. vaidybinis 23 min. filmas “Paskutinis žmogus su kuriuo aš kalbėjau”, režisuotas kartu su Marija Kavtaradze, laimėjo Sidabrinės Gervės kiaušinį už geriausią metų studentišką darbą.

                      Dainų progimnazijoje režisierė vedė provokuojančią diskusiją su mokiniais apie dokumentinio filmo kūrimą. Jaunimui buvo pristatytas žinomiausias Lietuvos dokumentinio filmo kūrėjas Henrikas Šablevičius. Marija Stonytė parodė kelias ištraukas iš Henriko Šablevičiaus filmo „Žiniuonė“ (1975). Ištraukos taikliai sužadino jaunimo norą diskutuoti apie dokumentinį filmą, jo privalomumą bei autentiškumą. Mokiniai suvokė, kad jie filmuodami ar fotografuodami keliones, gimtadienius jau yra dokumentinio kino kūrėjai.  Mokiniams buvo užduoti klausimai, skirti kritiniam mąstymui prieš pradedant žiūrėti dokumentinį Henriko Šabalevičiaus filmą „Apolinaras“ (1973). Mokinius filmas sužavėjo ir neatrodė, kad tai dokumentinis filmas. Edukacijos metu mokiniai suvokė, kad filmui personažai gyvena šalia, tik reikia juos pastebėti ir fiksuoti jų istoriją. Režisierė patarė, kad kiekvienas mokinys gali kaupti ir fiksuoti savo šeimos dokumentinę medžiagą ir tai geras prisiminimas bei akstinas galbūt tapti kino kūrėju.

„Kino edukacija man priminė, koks platus gali būti meno pasaulis, kaip kiekvienas skirtingai gali suprasti kūrinio pagrindines mintis. Filmų analizė leido man geriau suprasti giliojo kino prasmę ir simboliką“, – džiaugėsi gimnazistė Emilija Juraitė.

Kūrybinės kino  dirbtuvės su dokumentinių filmų režisiere Marija Stonyte jaunimui – dovana ir galimybė pažinti talentingus Lietuvos kūrybos žmonės. Dėkojame režisierei už edukaciją ir linkime neblėstančio kūrybingumo ir dar daug laimėjimų.

Autorius:
Marytė Ruzgytė

Nuotraukos:
Lina Pčelincevaitė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas