Mūsų mokykla dalyvavo Šiaurės šalių literatūros savaitėje 2023

  • Paskelbta: 2023-11-20
  • Kategorija: Renginiai

Kai lapkritį Šiaurės šalis bei mūsų šalį apgaubia tamsa, jaukiai pasislėpę nuo rudens darganų užsidegame žvakes ir pasineriame į knygų pasaulį. Jau tradiciškai Dainų progimnazija lapkričio 13–17 dienomis dalyvauja tarptautiniame projekte „Šiaurės šalių literatūros savaitė 2023“, kuris organizuojamas Šiaurės ir Baltijos šalių bibliotekose. Šiemet tokių – virš 2 tūkstančių. O metų tema – Kalėdos Šiaurėje.

Trečią dešimtmetį vykdomas kultūros projektas, kurio tikslas – puoselėti garsinio skaitymo ir šiaurietišką pasakojimo tradiciją, propaguoti Šiaurės šalių literatūrą ir prisidėti prie skaitymo skatinimo, vaikams „Auštant“ organizatoriai šiemet parinko Astridos Lindgren knygos „Emilis iš Lionebergos“ skyriaus ištrauką „Naujos Emilio išdaigos“. Ir ne be reikalo. Mat nuo knygos išleidimo praėjo 60 metų, 1999 metais pirmąkart vaikų auditorijai, kai iš pradžių buvo kviečiami skaityti tik suaugę, buvo pasirinkta taip pat A. Lindgren ,,Emilis iš Lionebergos“ knyga.

Bibliotekininkei pristačius kitas šios rašytojos knygeles, kurias vaikai gali rasti mokyklos bibliotekos lentynose, skaityti, ir dar garsiai, ne vienam buvo iššūkis, ypač, kai buvo susidurta su senoviniais, jau mažai kam bevartojamais žodžiais, tačiau išklausius skaitomo teksto, mokiniai mielai dalinosi savo nuomonėmis apie išgirstą istoriją, išgirdę žodį „Kalėdos”, patys prisiminė laukimo jausmą. Šilumą ir bendrystę. Vienatvę, liūdesį ir atskirtį. Kalėdų senelį, tradicinius patiekalus.

Šiaurės šalių literatūros savaitė baigėsi, tačiau išliko įspūdžiai, žinios, tas ypatingas Kalėdų laukimo jausmas bei noras dar ne kartą patirti stebuklingą knygos galią.

Autorius:
Dilanta Vasylienė

Nuotraukos:
Dilanta Vasylienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas