Dainiečiai sėkmingai įvykdė STEAM JUNIOR programą Šiaulių jaunųjų gamtininkų stotyje

Šiaulių miesto savivaldybės 2024 metų biudžete numatytos lėšos STEAM JUNIOR programoms finansuoti pasiteisino ir viršijo lūkesčius: tikslinė gamtos mylėtojų, puoselėtojų, STEAM veiklų gerbėjų grupė iš Šiaulių Dainų progimnazijos birželio 4, 5, 6 ir 7 dienomis su didele aistra skubėjo į Šiaulių jaunųjų gamtininkų stotį dalyvauti unikaliose programose „Žirgai. Pažįstu, stebiu ir tiriu“ bei „Žmogaus ir žirgo ištvermės palyginimo analizė“. Atlikdami programose numatytas užduotis mokiniai susipažino su Šiaulių jaunųjų gamtininkų stoties gyventojais – žirgais, įgavo žinių apie žirgų veisles ir spalvas, turėjo galimybę realiai pažinti istoriškai svarbaus gyvūno žmogaus gyvenime psichologines, fiziologines ir anatomines savybes, išnagrinėti žirgo mitybos piramidę – pašarais ir papildais. Atlikdami įvairius tyrimus mokiniai vertino žirgo sveikatos rodiklius, nusakančius šio gyvūno parengtumą ištvermės sportui – širdies ritmą, žarnyno peristaltikos veiklą, bėgseną, kapiliarų prisipildymą, gleivinių spalvą. Centre mokiniai ne tik pasikartojo per Biologijos pamokas (mokytoja metodininkė Vilma Jasevičienė) išmoktą arklio anatomiją ir savarankiškai iš duotų detalių sukonstravo arklio skeletą, bet ir įgudo pririšti, sušukuoti, valdyti, pasverti arklį specialia svoriui nustatyti skirta juostele, išmatuoti žirgo ūgį, nustatyti gyvūno nutukimą, dehidrataciją, patikrinti žarnyno peristaltiką, pagal specialią formulę apskaičiuoti reikiamų maisto šaltinių dozę bei paruošti vienkartinę pašarų normą. 

Įveikdami programos iššūkius mokiniai atliko specialiuosius raiteliams skirtus fizinius pratimus, matavo savo paties ir klasės draugo širdies ritmą prieš fizinį krūvį ir po jo, įgavo žinių apie žmogaus ištvermingumo lavinimą. Užsiėmimų pabaigoje drąsiausieji programos dalyviai išbandė savo jėgas balne ne tik jodami, bet ir atlikdami specialiuosius „voltižiruotės“ pratimus. Įvaldę ištvermės jojimo sportą gryname ore mokiniai atliepė ir mokykloje vykdomos programos „Sveika mokykla“ vertybes.

Paskutiniąją praktikos dieną mokiniai demonstravo išskirtines dalykines kompetencijas ir drąsą priimant operatyvius sprendimus. Vertingas ir džiugus užsiėmimų laikas pralėkė žaibiškai. Trys STEAM JUNIOR programos dalyviai nutarė tęsti pradėtas žirgininkystės veiklas, planuoja rinktis profesinį zoologo, žirgų trenerio ar veterinaro karjeros kelią.

Mokiniai kiekvieną dieną taip nuoširdžiai dėkojo charizmatiškajai STEAM JUNIOR programos vedėjai Jogailei Develytei, kad mokyklos direktorė Asta Vaičiūnienė nusprendė pagerbti trenerės veiklas Padėkos raštu. Šiaulių miesto savivaldybės vyriausioji specialistė, STEAM veiklų kuratorė Orinta Tamutienė, stebėdama užduočių vykdymą, džiaugėsi mūsų mokinių žingeidumu, drąsa ir stropiu darbu, paskatino STEAM veiklų vedėjus parengti dar daugiau įdomių ir reikšmingų programų mokinių karjeros plėtrai.

Autorius:
Karjeros specialistė Elmyra Damonskienė

Nuotraukos:
Elmyra Damonskienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas