Dainiečių savanorystė Šiaulių akademijos Botanikos sode

Antrąją lapkričio savaitę 6a klasės mokiniai (vadovė Marytė Ruzgytė) atliepė Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos Botanikos sodo pagalbos kvietimą padėti grėbti rudeninius lapus ir išgelbėti cidonijų derlių.

Pasak žurnalo "Sodo spalvos" žurnalistės Česlavos Deinarovič, cidonijų vaisiuose gausu rauginių medžiagų, pektinų, citrinų ir obuolių rūgšties, cukrų (daugiausia fruktozės), geležies, vario, vitamino C. Iš cidonijų sėklų išvirta arbata gydomas kosulys, skalaujama gerklė sergant angina. Iš šviežių vaisių gaminami ekstraktai, vartojami sergant mažakraujyste. Mokytojams, pranešėjams, laidų vedėjams ir kitiems daug kalbantiems žmonėms patartina 30–40 minučių prieš ilgą kalbą po liežuviu pasidėti 2–3 cidonijų sėklas, kad neišsausėtų burnos ertmė.

6a klasės vienybę savanorystėje įvertino ne tik Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos Botanikos sodo darbuotojai vaišindami geradarius gaivia cidonijų arbata po talkos, bet ir vadovas dr. Martynas Kazlauskas atsakingai teigdamas, kad po dainiečių apsilankymo nukritusių lapų sode ženkliai sumažėjo. Su gera nuotaika po prasmingos veiklos grįžę mokiniai vaišino mokyklos bendruomenę vertingais cidonijų vaisiais.

https://sdainu.svetainesmokykloms.lt/files/videos/Botanika_22.mp4

Autorius:
Elmyra Damonskienė

Nuotraukos:
Elmyra Damonskienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas