Integruotas projektas „Baltų raštai ir ženklai knygų skirtukuose“ Dainų progimnazijos penktokams

Integruotas projektas „Baltų raštai ir ženklai knygų skirtukuose“ Dainų progimnazijos 5-tų klasių mokiniams buvo organizuotas balandžio–gegužės mėn. Projektas pradėtas vykdyti siekiant paminėti Tarptautinę vaikų knygos dieną, užbaigtas įprasminant Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną. Projektą inicijavusi bibliotekininkė Dilanta Vasylienė subūrė penktokus, lietuvių kalbos ir literatūros mokytojas R. Mazaliauskaitę, A. Pigulevičienę, A. Valaikienę, I. Valeikienę,  technologijų mokytojas S. Motuzaitę-Jurienę, G. Petronaitienę bendram tikslui – pagaminti skirtukus knygoms baltų simbolių tematika.

Per lietuvių kalbos ir literatūros pamokas mokytojos su penktokais aptarė baltų ornamentų, grafinių ženklų, seniausių ir lakoniškiausių energijos ir informacijos išraiškos formų, gilią prasmę ir dvasinę vertę, akcentavo, jog niekur kitur pasaulyje nėra išlikę tiek daug ženklų ir simbolių, kaip lietuvių ir latvių tautosakoje, nes mūsų senoliai siekė išlaikyti savo pirminę religiją, tikėjo gamtos jėgų egzistavimu, ženklų, simbolių raštais įkūnijo mistines, sakralines vertybes. Išsirinkę mėgstamą baltų ženklą, su technologijų mokytojomis aptarę skirtuko gaminimo techniką, mokiniai kibo į darbą. Visą mėnesį darbavęsi džiaugėsi galutiniu rezultatu – siuvinėtuose, mediniuose skirtukuose įsižiebė Saulė, Mėnulis, Žvaigždės, išsirangė žalčiai, harmonija ir dermė susiliejo svastikoje, dvasios ir materijos santykis įprasmintas kryžiuose, dieviškos galios – žirgo, ryšys tarp dangaus ir žemės – gaidžio, apsaugos – elnio devyniaragio, praeities, dabarties ir ateities – pasaulio medžio simboliais.

Gražiausi mokinių darbai sugulė į virtualią parodą, eksponuojami ir progimnazijos bibliotekoje. Tikimasi, jog pačių penktokų kurti darbeliai – knygų skirtukai – taps ištikimiausiais mokinių, kaip skaitytojų, bendražygiais, ne tik pažyminčiais skaitomos knygos puslapius, bet ir perteikiančiais baltų kultūros vertybes, galbūt bus panaudoti ir kaip apsaugos talismanai

Nuotraukos:
Dilanta Vasylienė, Rasa Mazaliauskaitė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas