1–4 klasių gamtamokslinio ugdymo diena „Aš žemės vaikas“

Daug nereikalingų daiktų išmetame, tačiau juos galime prikelti antram gyvenimui. Pasaulinė Žemės diena – ragina ir įpareigoja konkrečiais darbais prisidėti prie gamtinės aplinkos puoselėjimo ir saugojimo. Tą galime atlikti kiekvienas savo kieme, namų aplinkoje, darbo vietoje. Rūpintis Žemės išsaugojimu privalome visi kiekvieną dieną. Mūsų maži ir, atrodytų, nežymūs darbai – popieriaus taupymas – padeda tausoti medienos išteklius. Pirmokėliai iš popieriaus ritinėlių gamino lenktynines mašinėles, paskui suorganizavo parodėlę. Iš antrinių žaliavų (plastiko, stiklo, vielos) gamino vabzdžius. Gražiausius darbelius atrinko į miesto mokinių darbelių parodą ,,Žalias lapas“. Po kūrybinių veiklų visi pirmokai išvyko į kinoteatrą. Žiūrėjo filmą ,,Batuotas katinas Pūkis: paskutinis noras“. Filmo herojai mokė mažuosius pirmokėlius išgyventi emocijas, susivaldyti, parodyti empatiją. Draugystė įveikia visus sunkumus. Ši diena buvo nuostabi. ,,Norėsime vėl pakartoti“ – šnekėjo pirmokėliai.

2e ir 2d klasių mokiniai lankėsi Šiaulių jaunųjų gamtininkų centre, kuriame mokiniai buvo supažindinami su madingu namų interjero sprendimu – egzotinių augalų komponavimu stiklinėje taroje - florariumu. Moksleiviai savo rankomis susikūrė mažytį augalų pasaulį stikliniame inde, sužinojo kaip auginti sukulentus. 2a, 2b ir 2c klasių mokiniai dalyvavo VUŠA Botanikos sodo edukaciniame užsiėmime „Oliziukas“. Aplankė reprezentacines ir edukacines sodo tyrimų bazes. Susipažino su sodininko/gėlininko profesija. Patirtį ir žinias pritaikė edukacijoje ,,Oliziukas“. Mokiniai lavino vaizduotę, kūrybingumą, saviraišką, bei aplinkos pažinimą. Dalyvavo diskusijoje ,,Žemės diena - gamtos pabudimo metas“, stengėsi atsakyti į probleminius klausimus, pagrįsti savo nuomonę.

3a klasės mokiniai dalyvavo edukaciniame užsiėmime ,,Kultūringas šuns vedžiojimas", kuriame sužinojo, kur ir kaip vedžioti, šunis, kaip surinkti šuns išmatas, galėjo paglostyti edukatorės - kinologės šunis. 3c ir 3d klasės mokiniai apsilankė Šiaulių jaunųjų gamtininkų centre, kur dalyvavo edukacijoje ,,Gyvūnai. Būk atsakingas". Mokiniai susipažino su ten gyvenančiais įvairiausiais egzotiniais gyvūnais, jų priežiūros ypatumais. Išgirdo, kokią didelę atsakomybę prisiima žmogus, nusprendęs įsigyti augintinį. Didžiausia staigmena buvo papūgos Flinto pasisveikinimas ir mojavimas vaikams kojele. Visus sužavėjo gražuolis katinėlis bei linksmuolis šeškas, kurie noriai leidosi imami ant rankų.

4a klasės mokiniai lankėsi Šiaulių vandentvarkos muziejuje. Edukatorė papasakojo apie geriamojo vandens gavybos, gerinimo ir tiekimo procesus, nuotekų surinkimo, valymo bei dumblo tvarkymo procesus. Ketvirtokai apžiūrėjo valymo įrengimų maketą, talpyklas kuriose vyksta vandens valymo darbai. Žaidė žaidimą ,,Sužvejok teršalus“, aiškinosi kokių daiktų neturi būti vandenyje ir juos meškere ištraukė iš vandens. Mokiniai apsilankė „Aušros‘‘ muziejuje. Dalyvavo edukaciniame užsiėmime „Dailyraščio pamoka“. Veikla buvo neįprasta, naudinga ir mokiniams labai patiko. Mokiniai mokėsi dailyraščio paslapčių, o išmokę rašyti su plunksna, rašė laišką pavasariui.

4c ir 4b klasių mokiniai vaikščiojo po Talkšos ekologinį pažintinį taką ir stebėjo pavasarinę gamtą. Šiaulių jaunųjų gamtininkų centre ketvirtokai atliko kūrybinę užduotį iš gamtinių medžiagų ,,Katinas" bei susitiko su Katinų ,,muziejaus direktoriumi" Perlu ir kitais Katinų Muziejuje gyvenančiais katinais.

4d ir 4e klasių mokiniai lankėsi jaunųjų gamtininkų centre, kur dalyvavo edukacinės veikloje "Arklio reikšmė žmogaus gyvenime".

Autorius:
Pradinių klasių mokytojos

Nuotraukos:
Pradinių klasių mokytojos

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas