Dainiečiai matavosi kario profesiją Lietuvos kariuomenės dienos ir Lietuvos nacionalinės didvyrės grafaitės Emilijos Pliaterytės gimimo dienos proga

Lapkričio 13-ąją, Lietuvos nacionalinės didvyrės grafaitės Emilijos Pliaterytės (1806-1831) gimimo dieną, mokykloje startavo kelių savaičių trukmės profesinio veiklinimo projektas „Pasimatuok kario profesiją“ Lietuvos kariuomenės dienai ir Lietuvos nacionalinės didvyrės grafaitės Emilijos Pliaterytės žygdarbiams pagerbti. Emilija Pliaterytė – laisvės kovų simbolis, XIX a. didvyrė moteris, 1831 m. sukilimo dalyvė, kapitonė, lietuviškoji Žana Dark.

Džiaugiamės, kad profesinį veiklinimą vykdė ir Emilijos Pliaterytės dvasią meistriškai atkūrė Karo rekonstruktorė, Lietuvos kariuomenės kapitonė Elmyra Baljanaitė-Stanevičienė, kurios nuotrauką mokiniai atrado Lietuvos istorijos vadovėlyje „Kelias“ 5-tų klasių mokiniams 80-me puslapyje, kur aprašomi grafaitės Emilijos pasiekimai. Kapitonė Elmyra istorijos kontroliniams darbams nesiruošdavo, nes daug skaitė ir domėjosi savarankiškai. Emilijos Pliaterytės ryžtas ir meilė Lietuvai įtakojo jaunosios kariūnės profesijos pasirinkimą, vaikystėje įrėminta Emilijos Pliaterytės nuotraukos kopija iš senojo vadovėlio tebebranginama kariūnės namuose jau 20 metų.

Kapitonė Elmyra savo vidine raiška atskleidė, kokių asmeninių savybių, kiek daug fizinių, psichinių ir moralinių jėgų reikia investuoti atsakingam kario pareigų vykdymui, kokius mokslus reikia baigti siekiant profesionalaus kario vardo. Atvežti istoriniai ir karybos rekvizitai, ginklai, knygos, dokumentai, apavas, apranga-uniforma, kario kuprinė, išvardinti faktai ne tik intrigavo, bet ir stiprino mokinių pilietiškumą. Lektorė priminė kaip elgtis ekstremaliose situacijose, akcentavo reikšmingas rekomendacijas, kurias būtina pasikartoti svetainėje https://lt72.lt/isvykimo-krepsys/ Kiekvienas norintis galėjo pasimatuoti kario, partizano uniformą ir pajausti, ar karyba yra „mano pašaukimas“. Teisingai atsakę į klausimus išminčiai buvo apdovanoti prizu – šūviu senoviniu titnaginiu šautuvu.

Pagarbiai dėkojame mokyklos administracijai, direktorei Astai Vaičiūnienei už sudarytas visapusiškas sąlygas vertingai veiklai – pravesta 13-ka profesinio veiklinimo užsiėmimų. Tariame nuoširdų AČIŪ karo rekonstruktorei, Lietuvos kariuomenės kapitonei Elmyrai Baljanaitei-Stanevičienei už atiduotas jėgas mokinių pilietiškumo ir drąsos ekstremaliose situacijose stiprinimui, už galimybę pasimatuoti kario profesiją ir įgalinti atsakomybę už savo karjeros pasirinkimus.

Autorius:
Karjeros specialistė Elmyra Damonskienė

Nuotraukos:
Elmyra Damonskienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas