Šiaulių Dainų progimnazijos komandos Erasmus+ projektinis susitikimas Ispanijoje

2024 m. vasario 5-9 dienomis Šiaulių Dainų progimnazijos komanda, kurią sudarė septintokai G. Gerasimenko, A. Safonovaitė, T. Normantas, D. Mačiūnas, D. Kurapkis, R. Gedminienė (istorijos mokytoja) ir A. Ramanauskienė (anglų kalbos mokytoja) dalyvavo grupės mokinių mobilume Tenerifėje, Puerto de la Kruze, IES AGUSTIN DE BETANCOURT mokykloje. Taip pat buvo vykdomas ir darbo stebėjimas, kuriame dalyvavo matematikos mokytoja E. Žitkevičienė. Tai buvo jau antrasis susitikimas, lapkričio mėnesį komandos buvo susitikusios Lietuvoje, Šiauliuose.

Bendradarbiavimu yra siekiama gerinti besimokančiųjų mikroklimatą, didinti pasitikėjimą savimi, skatinti lyderystę ir iniciatyvumą, ugdytis pilietiškumo kompetenciją, veiklų metu leisti ugdytiniams pajusti asmeninio dalyvavimo įtaką bendruomenės stiprėjimui.

Pirmoji diena prasidėjo komandų pristatymu. Dalyviai susipažino vieni su kitais, žaidė įvairius aktyviuosius žaidimus. Po to buvo rodomi kiekvienos šalies namuose parengti Canva pristatymai, kuriuose išgirdome apie šalių kultūrą, istoriją, tradicijas, žymius žmones, kulinarinį paveldą, mokyklas. Technologijų laboratorijoje mišrios komandos gamino tradicinius regiono padažus, mokyklos virtuvės šefas įvertino paruoštus gaminius ir išrinko komandą nugalėtoją.

Antroji mobilumo diena buvo skirta pažintinei-praktinei veiklai. Edukacijoje “Nuo žvaigždžių į žemės centrą” dalyviai susipažino su saulės sistemos planetomis, galaktikomis, planetariume stebėjo visatos ir gyvybės susiformavimo procesą. Ši unikali vietovė yra įtraukta į UNESCO paveldo sąrašą. Erasmus+ komanda lankėsi Las Raices rekreacinėje teritorijoje, kuri garsėja gyvūnijos ir augalijos įvairove. Popietė buvo skirta Teidės ugnikalniui. Nagrinėjome išskirtinį gamtos objektą, takeliais kopėme į aukščiausią tašką, daug sužinojome apie uolienas, reljefą. Sieringos dujos, turinčios specifinį kvapą, neleido pamiršti, kad ugnikalnis iki šiol aktyvus.

Trečiąją dieną Erasmus+ projekto dalyviai edukacijoje “Įmink kodą” gamino optinį spektrometrą, jį pagaminę išskaidė baltą šviesą ir sužinojo, kad ji sudaryta iš septynių vaivorykštės spalvų, taip nustatė kodą ir atrakino skrynią su staigmena. Po to vyko kūrybinės dirbtuvės, kurių metu mokiniai projektavo ir sukūrė individualius raktų pakabukus, kurie bus atspausdinti 3D spausdintuvu. Popietė buvo skirta artimesnei pažinčiai su Puerto de la Cruzo miesteliu ir jo lankytinais objektais. Projekto komanda apsilankė ir miesto rotušėje, kurioje buvome svetingai sutikti mero Marco Gonzalez Mesa.

Paskutinės Erasmus+ projektinio susitikimo dienos veiklos vyko mokykloje. Iš ryto komandos gamino Kanarų saloms būdingas karnavalines kaukes iš įvairių medžiagų. Antroji veikla – supažindinimas su tradiciniais šio regiono sportiniais žaidimais – imtynėmis ir piemens šuoliu. Visi dalyviai praktiškai išbandė tradicines veiklas. Netrukus saloje prasidės kasmetinis karnavalas. Mokiniai ir mokytojai dalyvavo muzikos pamokoje batukados ritmu. Įvairiais muzikos instrumentais sukūrė ritmingą kompoziciją ir žygiavo parade. Į visas veiklas dalyviai įsitraukė aktyviai ir smalsiai, tai leido jiems atskleisti asmeninius gebėjimus, talentus, auginti pasitikėjimą savimi. Veiklų turinys buvo pritaikytas tiek formaliajam, tiek neformaliajam mokymui(si), įgyjant kompetencijų ir įgūdžių pagal mokymosi visa gyvenimą koncepciją.

Matematikos mokytoja E. Žitkevičienė su kolege iš Portugalijos vykdė darbo stebėjimą. Stebėtos 4 pamokos.

Istorijos ir geografijos pamokoje, prie kompiuterių, mokiniai programa “Game phone” vaizdavo atsakymus. Sėdėjo mokiniai po du prie vieno kompiuterio. Gavę skirtingas užduotis, pagal mokinių gebėjimus, ieškojo reikiamos informacijos internete, o tada kompiuteriu  piešė atsakymą. Mokytoja priėjusi padėjo mokiniams suprasti užduotį. Atlikęs užduotį kiekvienas mokinys ekrane galėjo matyti savo ir bendraklasių pavaizduotus atsakymus.

Matematikos pamokoje tema “Matematinės mįslės” mokiniai, persirengę senovės graikų, romėnų drabužiais, pristatė didžiuosius matematikus. Vėliau aktyviai sprendė loginius uždavinius, rinko taškus. Vienas iš įdomesnių uždavinių, kur reikėjo tarp aštuonių aštuonetų sudėti sudėties ženklus, kad gautum 1000. Pamoka buvo aktyvi, mokiniai dirbo individualiai. Pamokos pabaigoje buvo suskaičiuota, kas daugiausiai pelnė taškų.

Biologijos pamokoje tema “Biologu go party” mokiniai susiskirstė į 4 komandas. Kiekvienai komandai išdalinama žaidimo  lenta ir kortelės bei paaiškinamos žaidimo taisyklės. Mokiniai aktyviai įsitraukia į veiklą, diskutuoja, skaičiuoja taškus.

Esame dėkingi svetingai Ies Agustin de Betancourt mokyklos komandai ir ispanų šeimoms, kuriose mokiniai jautėsi kaip namuose. Atsisveikinant ne vieno dalyvio akyse sužvilgo ašara.

Šis projektas finansuojamas Europos komisijos Erasmus+ programos lėšomis.

 

Autorius:
R. Gedminienė, A. Ramanauskienė, E. Žitkevičienė

Nuotraukos:
R. Gedminienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas