Erasmus+ kvalifikacijos kėlimo kursai

Mokytojos Ramūnė Gedminienė, Sandra Motuzaitė Jurienė ir Edita Žitkevičienė dalyvavo mokyklos strateginius  tikslus atliepiančiuose tarptautiniuose Erasmus+ kvalifikacijos kėlimo kursuose „Mes visi ypatingi: specialiųjų ugdymosi poreikių mokinių įtraukimas ir palaikymas klasėje ir už jos ribų“. Šie kursai sulaukė ypatingo mokytojų dėmesio – dalyvavo 18 dalyvių iš Graikijos, Kipro, Italijos, Rumunijos, Kroatijos, Ispanijos, Turkijos ir Lietuvos.

Lektorė Maddalena Bucciarelli supažindino kursų dalyvius su dažniausiai pasitaikančiomis mokymosi negaliomis: mokymosi sutrikimais (disgrafija, disleksija, dispraksija), emocijų ir elgesio sutrikimais (hiperaktyvumu, depresija, bipoliniu sutrikimu), vystymosi sutrikimais (autizmu), intelekto sutrikimais. Buvo naudinga ir įdomu išgirsti kitų šalių mokytojų patirtį apie įtraukųjį ugdymą. Dauguma dalyvių sutiko su nuomone, kad labai svarbu atsisakyti išankstinių nuostatų apie specialiųjų poreikių mokinių galimybes. Remiantis lektorės išdėstytomis pozityvios psichologijos nuostatomis (PTS), laimingi žmonės ugdomi tada, kai pamokoje atsiranda daugiau pasirinkimų, daugiau nustebimo, teigiamų emocijų, kažkiek siurprizų ir net klaidų, kurios padeda tobulėti.

Mokymų metu dalyviai išbandė nemažai veiksmingų mokymo(si) strategijų, kurios ne visos naujos, bet gan veiksmingos („E. de Bonno kepuraitės“, „Žuvies kaulai“, „Venno diagrama“ ir kt.). Pristatytas PERMA gerovės modelis, kurį 2010 m. sukūrė M. Seligmanas, aktualizuojantis teigiamų emocijų bei santykių prasmę ugdymo procese.

Tik pažindamas savo ugdytinio galimybes mokytojas gali jam padėti tobulėti, siekti asmeninės pažangos. Juk visi esame ypatingi ir labai svarbu, kad tuo patikėtume. Tad verta sutikti su A. Einšteinu: „Jei teisime žuvį, kad negali įlipti į medį, ji visą savo gyvenimą galvos, kad yra kvailė“

Šis projektas finansuojamas Europos komisijos Erasmus+ programos lėšomis.

 

Autorius:
R. Gedminienė, S. Motuzaitė Jurienė, E. Žitkevičienė

Nuotraukos:
R. Gedminienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas