STEAM programa „STEAM — RYTOJAUS PASAULIO KŪRĖJAMS“

2023 m. rugsėjo mėnesį Šiaulių Dainų progimnazijoje STEAM programoje „STEAM — RYTOJAUS PASAULIO KŪRĖJAMS“ dalyvavo mokiniai iš Šiaulių „Rasos“ progimnazijos – dvi 7-tų klasių grupės. Programa finansuota Šiaulių miesto savivaldybės. STEAM programos dalyvių laukė įvairios veiklos, kiekviena grupė turėjo po 5 užsiėmimus (kiekvieno trukmė 2 val.). Programa aprėpė gamtos mokslus, matematiką, inžineriją, informatiką ir kūrybiškumą.

STEAM veiklose vaikai kūrė ir tyrinėjo pasaulį, naudodamiesi informatikos laboratorija, robotikos ir inžinerijos įranga, konstravo ir programavo, įveikė misijas. Vaikai gilinosi į visam pasauliui svarbias temas, atitinkančias tvaraus vystymosi tikslus (www.globalgoals.com) ir atliko eksperimentus, naudodami micro:bit ir Vex IQ kompiuteriukus. 

Pirmojo užsiėmimo metu vaikai kompleksiškai pažvelgė į temą „Gera sveikata ir savijauta“, susipažino su problema ir ieškojo sprendimo būdų – programavo ir testavo technologinį įrenginį (prototipą) – žingsniamatį, sukūrė ir suprogramavo virusų gaudymo žaidimą. Šioms veikloms mokiniai taikė programavimo, sveikos gyvensenos, matematikos žinias.

Antrojo užsiėmimo metu vaikai susipažino su tema „Švarūs ir saugūs vandens telkiniai“, įveikė tris misijas, sukūrė ir suprogramavo „vėžliukų gelbėtoją“. Eksperimentavo tirdami „naftos (aliejaus)“ sąveiką su vandeniu, tyrė jos pašalinimo būdus.  Šiai veiklai mokiniai taikė programavimo, gamtos mokslų, matematikos, inžinerijos žinias.

Trečiojo užsiėmimo metu vaikai susipažino su tema „Atsakingas vartojimas ir gamyba“, įveikė tris misijas, grupėse sukūrė ir suprogramavo veikiantį atliekų perdirbimo konteinerio modelį ir jį išbandė.

Ketvirtojo užsiėmimo metu vaikai susipažino su tema „Tvarių miestų bendruomenės“. Ši tema aprėpė gamtos mokslus, matematiką, technologijas, inžineriją ir kūrybiškumą. Užsiėmimo metu vaikai įveikė misijas, sužinojo, kaip galima įrengti išmaniuosius namus, kurie taupo energiją, sukūrė ir suprogramavo šviesos stiprumo jutiklio prototipą su šviesą taupančiu LED apšvietimu.   

Penktojo užsiėmimo tema pakvietė vaikus į žemę pažvelgti iš kosmoso. Buvo sprendžiamos misijos. Vaikai „tapo“ kosmonautais, kurie vykdė misijas mėnulyje,  pagilino žinias apie saulės sistemos planetas. 

Per STEAM veiklas septintokai teoriją taikė praktikoje, o technologijos tapo patrauklia mokymosi priemone pasauliui pažinti. Visi misijas įveikę STEAM programos dalyviai gavo programos baigimą patvirtinančius pažymėjimus. 

Autorius:
Informaciją parengė informacinių technologijų mokytoja Jolita Kaupienė

Nuotraukos:
Jolita Kaupienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas