Darbo stebėjimo vizitas Portugalijoje

Erasmus +  projekto ,,Tinklaveikos aktyvinimas, skatinant bendruomenės narių bendradarbiavimą, palankias ugdymo(si) sąlygas bei saviraiškos poreikių tenkinimą“ veiklos įsibėgėja. Šių metų gegužės 13 – 17 dienomis anglų kalbos mokytoja Vilma Matuzevičienė bei dailės mokytoja Marytė Ruzgytė buvo išvykusios į darbo stebėjimo vizitą Aveiro mieste, Portugalijoje. Mokytojos lankėsi ir stebėjo istorijos, matematikos, anglų kalbos pamokas „Agrupamento de Escolas Dr. Mario Sacramento“ vidurinėje mokykloje, kurioje mokosi apie 2000 mokinių bei dirba 200 mokytojų. Darbo stebėjimo vizito tikslas - susipažinti su Portugalijos švietimo sistema, ugdymo metodų naujovėmis, mokymo(si) pasiekimų vertinimu, įsivertinimu, švietimo inovacijomis ir švietimo vadybos ypatumais.

Stebėtose pamokose išryškėjo pagrindiniai ugdomojo proceso bruožai: optimalus, su mokinių patirtimi susietas ugdymo turinys, mokinių kritinio mąstymo skatinimas, tinkamas darbo tempas, sudarytos galimybės giliau išmokti temą, siejant ją su praktika. Pamokos trukmė – 50 min. Pamokoje mokiniai neskubėdami nuosekliai nagrinėja temas ir įtvirtina įgūdžius. Naujo dalyko ar užduoties mokomasi tik tuomet, kai niekam nekyla klausimų dėl išdėstytos medžiagos. Pamokos pradžioje pateikiamas trumpas pamokos planas, suformuluojama problema.

Mokyklos erdvės labai didelės, mokiniai pertraukas leidžia koridoriuose arba lauko kiemeliuose. Kabinetai įrengti visi vienodai, juose nėra stendų, augalų, mokiniai sėdi dviviečiuose ar vienviečiuose suoluose, mergaitės sėdi su berniukais. Pamokų metu draudžiama naudotis telefonais ir juos turėti ant stalo. Pietus visa mokyklos bendruomenė valgo valgykloje, kurioje maistas ruošiamas laikantis sveikos mitybos principų. Pietums skiriama 1 valanda, pateikiami du patiekalai. Mokiniai mokyklos teritorijos  negali palikti, išskyrus gimnazistus, kurie turi tėvų leidimus. Mokiniai ir mokytojai turi korteles, su kuriomis įleidžiami ir išleidžiami iš mokyklos, jomis atsiskaito už pietus bei kanceliarines priemones mokyklos kanceliarinių prekių parduotuvėje.

Darbo stebėjimo vizito pabaigoje vyko diskusija su priimančiaisiais partneriais, kurios metu aptarti nuveikti darbai, pasidalinta savo turima ir įgyta patirtimi. Po aptarimo buvo įteikti darbo stebėjimo sertifikatai.

Projektas vykdytas gavus Europos Sąjungos paramą Erasmus+ programos lėšomis, kurią Lietuvoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas.

Šis straipsnis atspindi tik autorių nuomonę, todėl Nacionalinė agentūra ir Europos Komisija negali būti laikomos atsakingomis už jame pateiktą informaciją.

 

Informaciją parengė mokytojos Vilma Matuzevičienė bei Marytė Ruzgytė

Autorius:
Vilma Matuzevičienė

Nuotraukos:
Vilma Matuzevičienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas