Apie latvių kalbą ir kultūrą su penktokais

Rugsėjo 25-ą dieną 5a klasės mokiniai dalyvavo netradicinėje pamokoje „Dvi baltų sesės“, kurią vedė bibliotekos vedėja Dilanta Vasylienė bei lietuvių kalbos mokytoja Rasa Mazaliauskaitė. Kodėl dėmesys skirtas ne tik lietuvių kalbai, bet ir latvių? Rugsėjį minėtinų datų daug: 22-oji – Baltų vienybės diena, 22–29 dienomis vyksta tarptautinis Lietuvos ir Latvijos mokyklų bibliotekų projektas „Baltų literatūros savaitė 2023“, 26-ą minėsime Europos kalbų dieną. 

Tad penktokams trumpai pristatyta latvių kalba, palyginti rašybos skirtumai su lietuvių kalba. Mokiniai mokėsi perskaityti lietuviškai ir latviškai nesudėtingus žodžius, išmoko skaičiuoti iki dešimt, latviškai pasisveikinti, atsisveikinti, padėkoti. Sužinoti faktai apie Latviją sudomino penktokus: Rygos centrinis turgus yra vienas didžiausių Europoje, Ventos slenkstis Kuldygoje – plačiausias Europos krioklys, Latvijos moterys yra aukščiausios pasaulyje (viena geriausių pasaulio krepšininkių Uļjana Semjonova puikuojasi NBA šlovės sienoje – pirmoji ne amerikietė žaidėja) ir kt. Apie Latvijos didžiausius miestus, upes, ežerus, vandens parkus, tradicinius patiekalus, nacionalinę gėlę, nacionalinį paukštį ir kt. mokiniai sužinojo žaisdami Kahoot.

Pamokos pabaigoje buvo skaitomos latvių pasakos. Mokinių teigimu, pamoka buvo informatyvi, daug sužinota apie kaimyninę šalį, kultūrą, kalbą. 

Autorius:
Dilanta Vasylienė, Rasa Mazaliauskaitė

Nuotraukos:
Dilanta Vasylienė, Rasa Mazaliauskaitė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas